top of page
Keresés

Öt érv a hegesztő cobotok mellett

Frissítve: 2020. nov. 24.


Nem feltétlenül hagyományos ipari hegesztőrobot kell!


Egy bizonyos ponton túl, bekövetkezik:


- A kézi hegesztők elérik fizikai képességeinek határait

- A darabszámok túl nagyok ahhoz, hogy megfeleljenek a kívánt szállítási határidőnek

- Az automatizálás témáját meg kell vitatni


Automatizálás? Nem ezek azok a robothegesztő cellák, amelyek általában sok helyet foglalnak és valóban drágák? Annak érdekében, hogy a megvásárlásuk nyereségessé váljon, rengeteg alkatrészt kell legyártani. Ezen kívül probléma a hegesztő robot programozása, amely további ismereteket igényel. Nincs köztes megoldás, ha az ipari hegesztő robot még mindig túl nagy beruházás?


De, van: cobothegesztés!


A cobottal történő hegesztésnek 5 oka lehet:


1. A cobottal csaknem 60% időt és 70% feletti költséget takaríthat meg


Ezek az adatok szinte hihetetlenül hangzanak - de egy összehasonlító teszt megerősítette őket. Az alábbi táblázat bemutatja ennek a vizsgálatnak az eredményeit; a kézi MIG / MAG hegesztési folyamat hatékonysága és költségei összehasonlítva a cobottal történő hegesztéssel. A hegesztett anyag S350 kör acél volt, 4 mm falvastagsággal és 25 cm átmérővel, 800 teszthegesztéssel. A hegesztőhuzal tömör G3Si1 huzal volt, amelynek átmérője 1,2 mm. És a meghatározott munkaidő mindkét folyamatra nyolc munkaóra volt.Az összehasonlító teszt eredménye

Ha a táblázatban az egységköltségeket nézzük, akkor közvetlenül a »munkaciklus« sorban nyilvánvaló, hogy a cobotnak több mint kétszer annyi aktív munkaideje van, ami rendkívül növeli a cobot hatékonyságát a kézi hegesztéshez képest.


A kisebb össz gyártási idő és az alacsonyabb munkaerőköltségek miatt, amelyeket egy alkatrész előállítására kell fordítani, a darabonkénti összes költség alacsonyabb a kézi hegesztéshez képest.

És így térülnek meg a beruházási költségek a megtakarításhoz képest:
2. A cobot már kis szériás termékeknél megtérül


A cobothegesztés kicsit más, mint a robothegesztés. Az ipari hegesztő robot csak nagy darabszámú szériáknál térül meg. A beruházási, programozási és képzési költségeket ellensúlyozni tudja a hegesztett alkatrészek darabszám és minőség igénye. Ha a rendelési helyzet még mindig messze van a nagy szériától, de a hegesztők számára az adott időben és minőségben nem megvalósítható, a cobothegesztés kiváló megoldás.

Ha a kis- vagy középes vállalkozása, amely növekvő mennyiségekkel küzd, költség- és minőségi nyomás alatt áll, és mindig abszolút rugalmasnak kell lennie, akkor fontolja meg a cobothegesztést!

A cobot segítségével egyszerűen és gyorsan alkalmazkodhat az új méretekhez és geometriákhoz. A már beprogramozott hegesztési varratok tárolódnak, és azonnal visszahívhatók egy új munkára. Amikor a hegesztőnek szünetet kell tartania egy bizonyos darabszám után, a cobot akkor is megszakítás nélkül folytatja. És mivel a cobot programozása nagyon egyszerű, ezért kis sorozatokhoz is ideális.3. A cobot állandó minőséggel gyárt, miután beüzemelték


Természetesen a hegesztők gyorsabban készen állnak a hegesztés megkezdésére. A cobotnak először meg kell mutatni, mit kell tennie. De az ipari hegesztő robotokkal ellentétben a cobot nagyon könnyen programozható.

Nagy extra: ha a cobot be van üzemelve, akkor állandó minőséggel hegeszt, a nap 24 órájában, a hét minden napján, ha szükséges. Ez nagy előnyt jelent a kézi hegesztővel szemben, akinek természetesen rendszeres szünetekre van szüksége, és a munkaidő előrehaladtával nem képes hegeszteni ugyanazt a minőséget, mint az első munkadarabokkal.

Minden hegesztési feladat tárolva van, és szükség esetén előhívható. Így, ha egy munkát meg kell ismételni, nincs beállítási idő, és az operátor azonnal indíthatja a gyártást. Ezen túlmenően a cobotos hegesztésez egy betanított munkás töltheti be a munkadarabokat, és a hegesztők ott alkalmazhatják hegesztési szakértelmüket, ahol arra szükség van.


4. A cobot integrálása a gyártási folyamatba a vártnál egyszerűbb


Könnyedén integrálhatja a cobotot a gyártási folyamatba. A szükséges hely lényegesen kisebb, mint egy ipari hegesztő robot esetében.

A cobothegesztés előnye, hogy bár szüksége van megfelelően kialakított környezetre, az sokkal rugalmasabban megtervezhető és megépíthető, lehetővé téve a cobot különböző módokon történő üzemeltetését. Például felső daruval is felemelheti az alkatrészeket és betöltheti azokat a robottérbe.

További előnye a könnyű konstrukció, amely rugalmasabbá teszi használatát. A tengelyérzékelő technológiájának támogatásával a cobot észleli az emberekkel való esetleges ütközést és automatikusan leáll. Ennek ellenére továbbra is meg kell tennie a megfelelő biztonsági óvintézkedéseket, mert a hegesztőpisztoly, a hegesztőhuzal és az egész folyamat sérülésveszélyt is jelenthet. Hogy pontosan hogyan építhető be a hegesztéshez szükséges cobot a gyártási folyamatba, azt megbízható partnere magyarázza el, akivel be akar lépni a cobothegesztés izgalmas, sokoldalú világába.


5. A cobothegesztés támogatja és megkönnyíti a tapasztalt hegesztőt


Biztosan aggasztja az is, hogy hegesztői elfogadják-e egyáltalán a cobotot. Általában a robotok beszerzése az állás elvesztésétől való félelemmel társul. A cobot hegesztés azonban nem hasonlítható össze az ipari hegesztő robotokkal történő hegesztéssel, mert a cobot csak egy értékes eszköz, amely nagy mennyiségben és folyamatosan ismétlődő folyamatokban tehermentesítheti és támogathatja az alkalmazottat. A hegesztőnek még mindig a kezében van a hegesztési feladat - de a monoton munkát a cobot veszi át.

A cobothegesztést gyakran használják többsoros hegesztésekhez. Ez nagyon megterhelő és sok hegesztési időt igényel, amelyet a cobot tökéletesen kezelhet. A hegesztő folytatja a munkadarabok előkészítését, de a nehéz hegesztési munkákat a cobot végzi. Ezért a cobot-hegesztés a kézi hegesztő számára támogatást és megkönnyebbülést jelent. A könnyen integrálható hegesztési füstelvezetés közvetlenül a hegesztőpisztolynál szintén egészségügyi szempont, és megvédi az alkalmazottakat a veszélyes füstöktől.


Tanácsunk: Vonja be az alkalmazottait már a kezdetektől, amikor cobotot terveznek a gyártási folyamathoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy még saját elképzeléseiket is kidolgozzák arról, hogy a cobot melyik hegesztési feladatot veheti át, saját feladataik enyhítése érdekében.

Ezzel a megközelítéssel sikerül biztosítani, hogy hegesztői ne a cobot-ot tekintsék gépnek, amely elveszíti a munkájukat, hanem inkább annak, ami: értékes eszköz, amely megkönnyíti és támogatja saját munkájukat.

Értékelje vállalkozását

A teszt segítségével gyorsan megtudhatja, mennyire sürgős az, ha valami megváltozik a helyzetében:


Talán már érzékeli ... Ha csak egy kérdésre válaszolt "nemmel", a cobothegesztés hosszú távon segíthet megoldani a termelés jelenlegi problémáit.


231 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page