top of page

End-of-Line (EOL) tesztelő gépek

Az End-of-Line (EOL) tesztelő gépek többféle technológiát és automatizálási fokot alkalmazhatnak, hogy biztosítsák a gyártási folyamat végén a termékek minőségét és megbízhatóságát.


EOLT technológiák és automatizálási szintek


Manuális tesztelés


Kézi mérőeszközök: A manuális tesztelés során az operátorok kézi mérőeszközöket használnak a termékek ellenőrzésére. Ez a módszer alacsonyabb költségű, de nagyobb hibalehetőséget hordoz magában a humán tényező miatt.

image.png

Részben automatizált tesztelés


Félautomata tesztállomások: Ezek a rendszerek kombinálják az automatizált és manuális folyamatokat. Az operátorok elindítják és felügyelik a tesztelési folyamatot, de az adatgyűjtés és az eredmények értékelése automatizáltan történik. Ez növeli a hatékonyságot és csökkenti a hibalehetőséget.

 

Példa:
Az alábbi gép egy félautomata megoldású tesztelő állomás, amely a termékbehelyezés után egy nagyfelbontású kamera segítségével felületi minőséget és méreteket mér és ellenőriz. A selejt darabok szenzorozott selejttárba kerülnek, amely csak megfelelő jogosultsági szinttel nyitható ki. A gép csereülékes kivitelű, így a későbbiekben új termékekre is adaptálható lesz. 

image.png

Teljesen automatizált tesztelés


Robotizált tesztállomások: A teljesen automatizált rendszerekben kollaboratív robotok végzik a termékek tesztelését és kezelését. Ezek a rendszerek magas szintű pontosságot és gyorsaságot biztosítanak, valamint lehetővé teszik a folyamatos, 24/7 üzemelést.

 

Példa:
Az alábbi képeken egy fröccsöntőgépkiszolgáló robotcella látható, amelyet úgy terveztünk meg, hogy a gép az elkészült termékeket automatikusan ellenőrizze és jó termék esetén DMC kódot gravírozzon rá lézeres jelölővel. A selejt darabokat egy elkülönített selejttárolóba helyezi a rendszerautomatikusan. Ezeknél a rendszereknél fontos, hogy az időszakos ellenőrzést automatikusan kérje a rendszer, vagy igény esetén automatikusan el is végezze például OK és NOK mintadarabokkal.

image.png
image.png

 

Automatizált vizsgálórendszerek: Olyan rendszerek, amelyek különböző technológiákat, például kamerarendszereket és érzékelőket használnak a termékek automatikus ellenőrzésére. Ezek a rendszerek képesek nagy mennyiségű adatot gyorsan feldolgozni és valós idejű döntéseket hozni. 
 

Példa:
Az alábbi gépen egy SCARA robotkarral mozgatjuk egy nagyfelbontású kamerarendszer elé a vizsgálandó tárgyat és így vizsgáljuk a termék geometriai méreteit, valamint a felületének a minőségét. 

image.png

Példa:
Az alábbi képen egy felületi bevonatot készítő gépet lehet látni. Mivel a felületi bevonat minősége nagyon fontos a további technológiák során így beépítettünk egy inline felületellenőrző rendszert, amely nagypontossággal tudja vizsgálni az elkészült bevonatot.

image.png

Integrált tesztelési megoldások


MES és IoT integráció: Az ilyen rendszerek integrálják a tesztelési folyamatokat a gyártásvégrehajtási rendszerekkel (MES) és az ipari internetes technológiákkal (IoT). Ez lehetővé teszi a valós idejű adatgyűjtést és -elemzést, valamint a gyártási folyamat optimalizálását (Ipar 4.0) és előrejelzéseket a lehetséges problémák elkerülésére.

image.png

Jelöléstechnika


Fontos, hogy a mért és ellenőrzött termékeket a vevői igényeknek megfelelően jelöljük, vagy feliratozzuk. Természetesen igény esetén többféle technológiával is meg tudjuk valósítani a specifikáció által megkövetelt igényeket. https://www.robot-service.hu/jelolestechnologia

 

A tesztelési technológiákra vonatkozóan az alábbiakban szereztünk nagy tapasztalatot az elmúlt években:
•    Ellenállásmérés
•    3D mérés kamerás és lézeres rendszerekkel
•    2D mérés kamerás és lézeres rendszerekkel
•    Karc és egyéb felületi sérülés vizsgálat
•    Forrasztás minőségvizsgálat
•    Nyomáspróba
•    Szivárgásvizsgálat
•    Hegesztés vizsgálat
•    Erő és útmérő technológiák
•    Felületi hőmérséklet mérés
•    Alaksajátosság vizsgálat
•    Súlymérés

bottom of page