top of page
Keresés

Bevezetés a hegesztő robotok világába - 2.rész: Hegesztő robotok kiegészítői

A hegesztő robotok rengeteg technológia specifikus kiegészítővel rendelkezhetnek.

Az első hegesztő robotoknál a kézi hegesztésnél is használt eszközöket rögzítették a robotkarokra. Az idő előrehaladtával a hegesztő eszközök és a robotkarok szimbiózisban fejlődtek. A kifejezetten hegesztési célokra készülő hegesztő robotok közös jellemzője az üreges karkialakítás. Az üreges karban biztonságosan elvezethető a hegesztő munkakábel.Az ütközéskapcsolót egy rugó (vagy mágnes) tartja előfeszített állapotban. Az előfeszített állapothoz képest 0,5-1° eltérés a pisztolyba szerelt kapcsolón megszakítja az áramkört. A kimaradt jel azonnal megállítja a robotot, így elkerülve a komolyabb mechanikai sérüléseket. Az ilyen pisztolyok további különlegessége lehet egy pneumatikus huzalfék egység. A huzalfék megszakítja a huzalvezető szabad útját ezért az két részből áll. A huzal lefékezése után a robot a huzalvágó egységen levágja a huzal végét. Így megfelelő hosszúságú mérésre alkalmas huzalvég áll rendelkezésre.


A pisztolytisztító a hegesztés közben felrakódó szennyezéseket mechanikai úton egy pneumatikus motor által forgatott késsel tisztítja ki az áramátadó és a gázterelő közül. A tisztítás végén a pisztolyt védőfolyadékkal permetezi be a gép. A huzalvágó egységgel a hegesztés után bizonytalan végű huzalból állandó minőségű huzal szakaszt tudunk nyerni. Ez huzallal történő bemérés esetén elengedhetetlen. Vágott huzalvéggel sokkal stabilabb és kiszámíthatóbb az ívgyújtás.


A TCP (Tool Center Point magyarul szerszámközéppont) ellenőrző tüskékkel a robotok hegesztésre való alkalmasságát tudjuk ellenőrizni. A hegesztésnél- a más robotizált technológiákhoz képest – jelentősen magasabb az ütközések száma. Még az ütközéskapcsolóval rendelkező robotok esetében is könnyen előidézhető a pisztoly geometriai alakváltozásával járó ütközések. Ha egy ilyen esemény megtörténik, akkor egy korábban létrehozott TCP ellenőrző programmal a tüske csúcsára kell állni. Amennyiben a szerszámközéppont nem az ellenőrző tüskére esik, akkor a robot alkalmatlan hegesztésre. Kis hiba esetén a TCP pont újra kalibrálásával javítható a hiba. Nagyobb hiba esetén pisztoly egyengetése vagy cseréje lehet szükséges. A TCP kalibrálásra léteznek teljesen automata megoldások is.

150 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page